Beslagssamlingen

Samlingen består af alt fra hestesko til tegninger og præparater af hove og klove. I dag indeholder den cirka 8000 genstande. Der er blevet indsamlet genstande til samlingen i over 200 år.

Samlingen giver en fantastisk gennemgang af historien for skoning af heste og kvæg. Den er helt unik inden for sit område. I dag er størstedelen af samlingen udstillet på Veterinærhistorisk Museum, som i øjeblikket ikke er åbent for offentligheden.

Hesteskosamlingen er helt enestående og indeholder hestesko fra hele verdenen, blandt andet Kina, Sydamerika og Rusland.

Hesten blev i mange år brugt som trækdyr hos militæret og som arbejdskraft i landbruget. Derfor spillede undervisningen i beslagskunsten en vigtig rolle i studielivet, da Veterinærskolen blev oprettet i 1773. Faget byggede blandt andet på kendskabet til hovens og klovens anatomi, fysiologi og sygdomslære. Samlingens genstande blev indsamlet til undervisningen for at vise de fysiologiske hovformer, hovens vækst og skoens slid af hovene.

Beslagssamlingen spiller en helt særlig rolle i samlingernes historie. Veterinærskolens grundlægger, Peter Christian Abildgaard (1740-1801), var særligt dygtig til faget. Han revolutionerede beslagkunsten, da han fandt ud af, at individuelt tilpassede hestesko gav mere retgående og bedre fungerende heste. Før da havde man først smedet skoene, og derefter tilpasset dem til hestens hove. Abildgaard blev kendt over hele verden for dette, og beslagsmede arbejder stadig på denne måde i dag.

Efterhånden som hesten forsvandt fra dansk landbrug, blev behovet for beslagsmede mindre, og faget blev derfor fjernet fra dyrlægernes uddannelse i 1960’erne.