Den Patologiske Samling

Den patologiske samling er en af de mest velkendte, vi har. Den er nævnt i mange medier og artikler, og den vises ofte frem til Kulturnatten, hvor cirka 2000 gæster kommer og ser samlingen.

Der er god grund til, at samlingen er så populær. I folkemunde kaldes den ”misfostersamlingen”, men rent fagligt fortæller den om sygdomsbehandlingen af husdyr gennem tiden. Den omfatter blandt andet forskellige sjældne præparater af sygdomme, som ikke længere forekommer i Danmark.

Samlingen omfatter cirka 600 vådpræparater, altså præparater, der opbevares i væske. Antallet af tørre præparater er svært at slå fast, men der findes sandsynligvis 500-600 præparater af knogler, kranier og monterede skeletter.

Mellem 1916 og 1957 voksede samlingen fra at have 4.510 præparater til at omfatte over 10.000. Det medførte, at samlingen med sine mange interessante og smukt udførte præparater, kort efter 2. verdenskrig blev kendt som verdens største og bedste veterinærpatologiske samling.

I forbindelse med pladsmangel blev det dog i 1980’erne besluttet, at størstedelen af samlingen skulle kasseres. Dog beholdt man cirka 1200, som man vurderede var de mest interessante og illustrative.

I dag bruges de resterende præparater kun i meget begrænset omfang i undervisningen og til eksaminer.

Du kan læse og se mere fra samlingen i nogle af de artikler, som er blevet skrevet om os.

Udstilling
Alle kan kvit og frit se samlingens vådpræparater, heriblandt de populære misfostre, i kælderen under Ridebanevej 3, 1870 Frederiksberg. Der er åbent fra 8-16 i hverdagene.