Den Zoologiske Samling

Den zoologiske samling hører i dag under Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, men spiller en vigtig rolle den veterinære historie.

Samlingen består af cirka 4800 præparater, der repræsenterer hele dyreriget. Den indeholder hele vådpræparater, præparerede organsystemer, knoglepræparater, hele skeletter, kranier og andre tørpræparater, som for eksempel lunger, hjerter, skind og fjer.
Der er tale om både studiepræparater, som gennem tiden på Landbohøjskolen har været brugt til undervisningen. Af samme årsag er samlingen udstillet meget smukt og illustrativt, så de studerende har kunne betragte præparaterne i detaljer. 

Som den eneste af De Veterinære Samlinger er den zoologiske samling stadig udstillet i de originale rammer. Den er en af de ældste zoologiske samlinger i Danmark, der stadig står udstillet, som den gjorde oprindeligt. Derfor har samlingen med lokalet og dets indretning en helt særlig kulturhistorisk værdi, som dokumenterer forholdene, som de var på Landbohøjskolen dengang.

Nogle af genstandende i samlingen kan spores helt tilbage til slutningen af 1700-tallet. Og præparaterne kommer fra mange interessante og fjerne dele af verden. Et eksempel er de vildtindsamlede gorillaer og chimpanser samt præparater af krybdyr og koraller fra De Vestindiske Øer. Mange af præparaterne kommer dog også fra et mere lokalt sted, nemlig Zoologisk Have, som skolen har haft et tæt samarbejde med siden begyndelsen.

Samlingens stjerne er dog kraniet fra en indisk elefant, præpareret i 1926. Kraniet viser lufthulerne i kranievæggen og afslører nærmest et hult indre. Et udfyldt kranie ville nemlig være alt for tungt, selv for en stærk elefant.

Selvom samlingen ikke er offentligt tilgængelig, bruges den stadig til undervisning af veterinærstuderende i faget ’Zoologi’ på 1. semester og anvendes også i nogle få naturhistoriske fag på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.