Erik Eriksens samling

Erik Eriksen (1931-2019) blev uddannet dyrlæge fra Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i 1957. I 1959 blev han ansat ved Landbohøjskolens udkørende praksis ’Ambulatorisk Klinik’, som blandt klienterne talte Zoologisk Have. I 1982 blev Eriksen, som den første dyrlæge nogensinde, fastansat i Zoologisk Have i København, og her arbejdede han utrætteligt med dyrlægearbejde og foderplanlægning frem til sin pension i 2002. Det er i forbindelse med dette arbejde, han har indsamlet præparaterne, som indgår i denne samling. 

Erik Eriksens Samling omfatter lidt over 500 genstande og præparater. Størstedelen af præparaterne stammer fra vilde dyr, som har levet deres liv i fangeskab, enten i zoologiske haver eller som eksotiske kæledyr hos private. Samlingen består af både våd- og tørpræparater og illustrerer mange forskellige patologiske tilstande. 

Samlingen har været udstillet i Eriksens kælder på Ingersvej i Charlottenlund, hvor han boede frem til sin død i 2019. I 2017 tog Eriksens familie og kollegaerne fra Zoologisk Have kontakt til De Veterinære Samlinger, for at sikre at samlingen blev bevaret for eftertiden. I samarbejde med Erik Eriksen lykkes det at nedskrive og registrere størstedelen af samlingen, så præparaternes information og historier ikke gik tabt. 

Samlingen har aldrig været vist frem offentligt, men en del af præparaterne vil blive udstillet på KUB Frederiksberg fra december 2020 i forbindelse med udgivelsen af en ny biografi om Erik Eriksen, skrevet af forfatter Lise Wied Kirkegaard.